FORTÆL JOURNALISTIK
FRA HJERTET

Lær at fortælle journalistik fra hjertet,  så vi sammen kan forandre verden og gøre den forskel, kloden har brug for

Stritter alt på dig ved tanken om, at du skal gøre det, du gør nu om og om igen, indtil du går på pension?

Kender du følelsen af at haste videre til næste artikel og nye kilder, som om du starter forfra i et (hamster)hjul, der kører rundt og rundt og ikke tager dig nogen vegne?

Savner du at udbygge det, du kan og kan lide – at udvikle ideer og få lov til at flyve højt med dem?

Dræner det dig, at du ikke kan se forandring, så langt øjet rækker?

Har du tit lyst til at putte mere af dig selv oveni historien, fordi det vil bibringe noget ekstra?

Nikker du ja til ét eller flere af disse spørgsmål vil det nok glæde dig, at tiden kalder på en anden måde at være journalist i verden på. 

Nu tænker du måske: Jeg har intuitivt lyst til at fortælle journalistik fra hjertet, men hvad vil det egentlig sige?

Allerførst: Forudsætningen for at fortælle journalistik fra hjertet er, at du er forbundet med dit eget. Derfor lærer jeg dig at forbinde dig til dit hjerte og at kunne finde tilbage til det, hvis du kommer væk fra dig selv og din kerne. Bagefter tager vi hul på en ny journalistisk professionalisme. Det vender jeg tilbage til.

Jeg har undervist og coachet mere end tusind journalister og andre formidlere. Og jeg møder mange på mine skriveretreats, workshops og køkkenkurser, der fortæller, at de jævnligt er ved at miste motivationen fuldstændig. De er frustrerede over journalistikken og arbejdsrutinerne. De er frustrerede over, at chefen stadig kører afsted i nyhedsgearet og samtidig bestiller fortællende journalistik i form af gennemarbejdede, langtidsholdbare fortællinger. Det daglige arbejde går for nogle hen og bliver en sideting, mens de i fritiden leger med projekter, de brænder for.

Men hvad nu hvis vi holder op med at lave journalistik efter den skabelon? Hvad nu hvis vi vælger at efterlade nyhedskriterier, nyhedstrekant og nyhedsstemme i fortiden sammen med den tilstræbte objektivitet? Hvad nu hvis journalister bringer sig selv i spil og med hver sin unikke fortællerstemme fortæller langtidsholdbar journalistik fra hjertet, der er til at forstå og stole på?
Hvad nu hvis vi sammen skaber fremtidens journalistik?

Hvem er jeg?

Hej, jeg hedder Tina Andersen, og jeg lærer dig at fortælle journalistik fra hjertet, så vi sammen kan forandre verden og gøre den forskel, kloden har brug for.

Jeg trækker på 30 års erfaring og kobler al min viden om journalistik og min ekspertise i narrative fortællinger og kreative arbejdsprocesser med min intuitive evne til at spotte sammenhænge og se behov. Det er tid til at gøre op med Lippmanns watchdog journalism og den tilstræbte objektivitet. Det sidste findes ikke, og det første handlingslammer os.

Stærke modtræk som fortællende journalistik, konstruktiv journalistik og Zetlands journalistik forsøger at tage journalistikken i en mindre destruktiv og mere meningsfuld retning. Men det rækker ikke, og der er simpelthen for langt imellem Anders Agger’ne.

Verden har brug for journalister, der bygger bro til borgerne og fortæller universelle historier, der gør os klogere og hjælper os med at skabe orden i kaos. Journalister, der på hver deres unikke facon spejler (hverdags)livet, undersøger intentionen bag og undgår at forvrænge proportioner og skævvride verdens tilstand. Journalister der skriver fra hjertet.

I min praktiktid på Det Fri Aktuelt ville jeg altid lave nogle helt andre og meget grundigere historier. Det var simpelthen ikke meningsfuldt for mig at lave den traditionelle nyhedshistorie. Tit syntes jeg ikke, at der var en historie. Alligevel elskede jeg at være på avisen og lærte sindssygt meget. Også at jeg ikke passede ind i journalistikken med dens nyhedskriterier, nyhedstrekant og nyhedsstemme. Men – som en skøn redaktør prøvede at få hul igennem til mig med dengang i 1993 – der var andre veje i journalistikken for mig.

Jeg fandt vejen og min rette hylde i 2001, da jeg opdagede, at amerikanske stjerneskribenter fortalte journalistik på ”min” måde, og at folk stod i kø langt hen ad gaden for at købe avisen med næste kapitel i en Tom French seriefortælling. Siden har jeg målrettet dygtiggjort mig og nørdet fortællende journalistik. 

På Willamette Writers Conference i Portland, Oregon i 2016 deltog jeg i en workshop, hvor den amerikanske forfatter Lidia Yuknavitch guidede os i at skrive med kroppen. Det var magisk. On the spot aftalte vi, at hun skulle komme til Danmark og undervise sammen med mig. Siden har jeg eksperimenteret en del med at slå hovedet fra og lade kroppen føre pennen. De sidste år har jeg kredset stadig mere om at skrive fra hjertet.

Med min ekspertise i narrative fortællinger og kreative arbejdsprocesser i bagagen tramper jeg nu et spor, der definerer en ny vej og retning for journalistikken. Journalistik fra hjertet. Fordi verden har brug for det.

Måske tænker du, at det lyder vildt fedt, men hvordan skal det lige kunne lade sig gøre i praksis? At du kan da ikke bare kan skrive fra hjertet, hvis din chef ikke vil have det – og hvordan skal det nogensinde løbe rundt, hvis du bliver din egen chef?

Bare rolig, din chef kommer til at elske dit nye take på journalistikken, fordi din nye måde at være journalist i verden på er eftertragtet og nødvendig. Verden efterspørger hjertejournalister. Måske kunne det også være cool selv at være chef. Eller at være mange om at påvirke cheferne derude til forandring. Og så er der faktisk chefer, der ønsker den forandring.

Luk lige øjnene og forestil dig dit arbejdsliv med få deadlines og følelsen af, at du har tid til meningsfuld kvalitetsjournalistik. Forestil dig, hvordan fortælleglæden blusser op, når du fortæller fra dit unikke perspektiv og folder din fortællerstemme ud. Forestil dig, at du har lært at fortælle journalistik fra hjertet og oplever, hvilken forskel det gør.

Hvordan føles det?
Hvad ville det være værd for dig?

Som titlen antyder har ’Fortæl journalistik fra hjertet’ fortællende journalistik i sit DNA, og forløbet indeholder et omfattende kursus i at fortælle journalistik så verden er til at forstå. Sammen skruer vi også op for din kreativitet og fortælleglæde, og du bliver fortrolig med at bringe dig selv, dit unikke perspektiv og din unikke fortællerstemme i spil. Du træner dit empatiske blik på verden, skifter naturligt perspektiv og prøver ægte at forstå, hvordan det er at være andre mennesker, at forstå hvad andre ser. Fra hjertet lever du dig ind i andre menneskers følelser og situation.

Du undersøger intentionen bag en handling. Ved at forsøge at forstå intentionen kommer vi på bølgelængde og kan i stedet for at skabe afstand til eller modstand mod et andet menneske eller en situation, se det, der sker på en mere empatisk og sand måde.

Og helt essentielt for dette forløb hjælper jeg dig med at blive forbundet med dit hjerte og vedligeholde forbindelsen. Du kommer til at være med til at skabe noget, der ikke findes endnu. Det skal først foldes ud. Vi kommer til at forandre verden med journalistik fra hjertet.

Jeg guider dig igennem dette unikke online-uddannelsesforløb med indbygget retreat trin for trin

 • Du får 1:1 coaching og feedback på udvalgte opgaver.
 • Forløbet inkluderer et fysisk tredages retreat undervejs (som bliver afviklet online, hvis midlertidige spilleregler i samfundet kræver det).
 • Undervisningsmaterialet ligger i et lukket online-univers, så du kan tappe ind, når det passer dig og fordøje, træne og reflektere i dit eget tempo.
 • Du kan vælge at se bestemte dele af undervisningen flere gange eller gå tilbage til en øvelse, hvis du har lyst. For vi har brug for gentagelser, når vi lærer, aflærer og ønsker at ændre rutiner. Du skruer selv op og ned for, hvor dybt du går, og hvor meget tid du investerer i dig selv og din uddannelse til hjertejournalist.
 • Natur, bevægelse og nærvær i nuet er en naturlig del af måden, forløbet er bygget op på, selv om det foregår online.
 • Der er en gruppecoaching hver måned.
 • Forløbet strækker sig over max 120 dage.

Det her er både for dig, der aftaler med chefen, at du er firstmover på fremtidens journalistik – og for dig, der har en selvstændig eller en iværksætter i maven og drømmer om at fortælle kvalitetsjournalistik finansieret på nye måder – måske skaber du dit eget mikro-medie eller et kooperativ.

Fortæl journalistik fra hjertet er sandsynligvis det eneste kursusforløb i verden, der…

 • forbinder dig med dit hjerte og lærer dig at vedligeholde forbindelsen. Også selv om du her og nu ikke fuldstændigt forstår, hvad det betyder, og hvilken forskel det gør.
 • tager udgangspunkt i din unikke måde at opleve verden ved at bringe dig og din bagage i spil. Fordi det løfter dig og journalistikken og er med til at skabe journalister, der er til at mærke og stole på.
 • hjælper dig med at skrue op for din unikke fortællerstemme. Fordi gode fortællinger har brug for en stærk og tydelig fortællerstemme til glæde for klarhed, forståelse og læseoplevelse.
 • Lærer dig at bruge fortællingens kraft til at fortælle journalistik fra hjertet. Verden har brug for det, og journalistikken har brug for det. Vi har alle brug for det, og det bliver så meget sjovere og mere meningsfuldt at være journalist.
 • Skruer op for din passion og fortælleglæde. Også selv om den er blevet helt væk, og det kan være svært at forestille sig, at der er plads til den i hverdagen.
 • Lærer dig at lytte empatisk samt at undersøge intentionen med det, mennesker gør. Fri af negative følelser. Uden at dømme. Med det mål at bidrage til forståelse, indsigt og løsninger.
 • Lærer dig at bruge din intuitive intelligens på lige fod med andre intelligenser og journalistiske arbejdsmetoder. Din intuition er dit indre kompas og den dybere visdom, der rækker ud over din hjernes logik. Einstein sagde det: ”The intuitive mind is a faithful gift and the rationel mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift.” Nu husker og lytter vi (igen) gaven og stoler på den.

Hvordan ved du, om det er noget for dig?

 • Du har lyst til at fortælle journalistik fra hjertet uden helt at vide, hvad det vil sige.
 • Du har lyst til at bringe dig selv mere i spil og træde i karakter med din unikke fortællerstemme.
 • Du forstår intuitivt, hvorfor det er vigtigt at lytte empatisk og undersøge intentioner.
 • Du har lyst til at puste til passionen og lave mere af det, du virkelig brænder for.
 • Du storsmiler ved tanken om at lægge nyhedsstemme, nyhedstrekant og nyhedskriterier bag dig.
 • Du er passioneret og vil gøre en forskel ved at fortælle journalistik, der er meningsfuld for dig.
 • Du ønsker inderligt at undgå kedsomhed og stilstand.
 • Du er klar til at gøre op med pressens negative syn på verden og brænder for at være med til at skabe fremtidens journalistik.

Når du er færdig med ’Fortæl journalistik fra hjertet’…

 • er du firstmover på at fortælle journalistik fra hjertet, uanset hvilken platform du gør det fra.
 • gør du en forskel ved at være et kvalitetsfilter, der hjælper mennesker med at forstå verden og livet.
 • har du tilegnet dig en ny journalistisk professionalisme til glæde for borgerne, samfundet og demokratiet.
 • er du leveringsdygtig i unik langtidsholdbar (fortællende) journalistik i betydningen tidløst indhold og digital tilgængelighed.
 • er du forbundet med dit hjerte og lytter til din intuition
 • er du med til at forandre verden med din unikke facon at spejle (hverdags)livet på og dit empatiske blik på verden, hvor du evner at skifte perspektiv og ægte forstå, hvad andre ser og oplever.
 • er du ambassadør for, at journalister og medier undgå at forvrænge proportioner og skævvride verdens tilstand.
 • er du med til at forandre verden ved at løfte i flok. Sammen fortæller vi journalistik fra hjertet, der giver mennesker handlekraften tilbage.

Dit onlineforløb er bygget op i seks moduler & et fysisk retret. Det foregår sådan her:

Modul 1
Tjek ind

Vi skal ha’ dig til at tune ind på forløbet og erfaring viser, at det er meningsfuldt og motiverende at tale om mindset og begrænsende overbevisninger, så det gør vi.
Modulet er selvfølgelig også en introduktion til forløbet, og måden det er bygget op på.

Modul 2
Vejen til dit eget hjerte

Du kan kun lære at fortælle journalistik fra hjertet, hvis du har kontakt til dit eget. Så velkommen til en vifte af indgange til at forbinde dig med dit hjerte. Metoder du altid kan bruge til genskabe kontakten, hvis du er forsvundet op i hovedet eller på anden måde er røget ud af balance og har mistet forbindelsen.
Vi tuner også ind på, hvad intuition egentlig er for en størrelse og på, hvordan du arbejder bevidst med den, stoler på den og skaber flow. Du kigger indad, og bliver klogere på dig selv og dit hjerte. Du er selvfølgelig ikke overladt til dig selv, du får 1:1 coaching og feedback undervejs i processen.

Modul 3
Opgør med vagthunds-journalistikken

Dette modul giver et kort historisk rids af journalistikken og underbygger nødvendigheden af at bryde med vagthunds-journalistikken og pressens negative syn på verden.
Farvel til nyhedskriterier, nyhedstrekant, nyhedsstemme og tilstræbt objektivitet. Sammen aflærer vi dele af den journalistik, vi er flasket op med, samtidig med at vi støber fundamentet til en ny retning for journalistikken.

Modul 4
Journalistik fra hjertet

Her definerer vi journalistik fra hjertet, og du og de andre hjertejournalister træner nødvendige kompetencer for at kunne gå ud og være de originale, troværdige, empatiske kvalitetsfiltre verden har brug for.
Det er også her, du bliver fortrolig med dit unikke blik på verden og bruger det konstruktivt, at ingen andre ser verden, præcis som du gør. Vi omfavner at det sete og skete at afhænger af øjet, der ser. Du bliver fortrolig med din fortællerstemme og tør skrue op for den. Du arbejder med empati og med forskellen på at lytte oprigtigt interesseret og at lytte empatisk. Du arbejder med guidelines for en anderledes arbejdsproces, der favner det at blive forbundet med dit hjerte, så du kan spejle andre mennesker og verden fra hjertet.

Modul 5
Fortæl journalistik – del 1-8

Modul 5 er et omfattende kursus i fortællende journalistik og kreative arbejdsprocesser.
Fordi fortællende journalistik skildrer og perspektiverer almindelige menneskers hverdagsliv og de universelle tematikker, der er en del af livet. Fordi fortællende journalistik med sit fokus og sin formidlingsform kan bygge bro til borgerne til gavn for demokrati, samfund og menneskers engagement og handlekraft. Og fordi fortællende journalistik inviterer til, at du skriver fra hjertet.
Del 1: idéudviklingsfasen, del 2: løbende coaching, del 3: observation som metode og interview til fortælling, del 4: systematiser researchen, del 5: fokus & mening, del 6: plot & struktur, del 7: fortæl, del 8: skriv om & finpuds.

Du er selvfølgelig ikke overladt til dig selv, du får 1:1 coaching og feedback undervejs i processen.

Modul 6
Lev af det på din måde

Nu skal du snart ud i verden at fortælle journalistik fra hjertet. Forløbet har sandsynligvis gjort noget ved dig, og det kan kalde på ny refleksion og fremkalde ideer, du ikke havde set komme.

Derfor dykker vi ned i den helterejsemodel, vi tidligere har arbejdet med som formidlingsværktøj og går en Hero’s journey sammen. Du kan fortælle journalistik fra hjertet overalt. Fra din arbejdsplads. Fra en ny arbejdsplads. Som selvstændig. Måske kommer iværksætteren op i dig, og du crowdfunder og skaber et mikro-medie eller er med til at skabe et kooperativ. Kvalitet er, ifølge fremtidsforskere, det eneste, der er salg i fremover, og finansieringen af den kvalitet er skabt på en ny, innovativ måde. Fra mere til bedre. Fra hjertet.

RETREAT

Undervejs i forløbet mødes vi fysisk på et tredages mini-retreat. Et åndehul, hvor vi går i dybden med din proces, uanset hvor du er i forløbet. Du træner de vigtigste kompetencer i forhold til at forløse dit potentiale og fortælle journalistik fra hjertet. Og du får natur og nærvær i særklasse.

Når du går i gang med forløbet, får du at vide, hvornår næste mini-retreat finder sted. Jeg garanterer for natur, bevægelse og god forplejning og lover, at vores fysiske møde finder sted i en stressfri oase fjernt fra kursuslokale og konferencehotel.

Det her kursus er ikke som de andre onlineforløb, du måske har købt, men aldrig har fået gennemført. Fordi du ikke er overladt til dig selv, du får coaching og feedback undervejs. Fordi du bliver guidet igennem forløbet og fuldfører inden for 120 dage. Fordi vi mødes fysisk på mini- retreat. Og fordi du bliver så boblende begejstret, at du slet ikke kan lade være. Der er ingen vej tilbage. Du er på vej til at blive fremtidens hjertejournalist.

Hvad vil det egentlig være værd for dig at lære at fortælle journalistik fra hjertet, så vi sammen kan forandre verden og gøre den forskel, kloden har brug for?

FORDI FORTÆLLINGEN TÆLLER